Stopień palenia kawy

Ziarna kawy są materiałem, którego obróbka wymaga nieco wiedzy na temat ich właściwości. W zależności bowiem od stopnia wypalenia, sposobu zmielenia czy metody parzenia, oddają one charakterystyczny smak. Kluczowe znaczenie ma jednak stopień palenia. Im bardziej wypalone jest ziarno, tym mniejsza jego kwasowość i większa goryczka. Jednocześnie, wraz ze wzrostem intensywności palenia, spada zawartość kofeiny.

Sekrety idealnego espresso

Kawa stała się niemal tak powszechnym produktem w naszych domach, jak chleb. O ile jej popularyzacja jest ogromna, o tyle znajomość prawdziwego jej smaku i świadomość właściwego zaparzania są na miernym poziomie. Potencjalny konsument kawy, zaparza ją wrzątkiem, nie mówiąc już o tym, co zaparza (najczęściej zwietrzałą mieszankę z marketu lub rozpuszczalne coś). A przecież…

Szczegóły

Jaką wodę stosować do parzenia kawy

Prawdziwi kawomaniacy, w procesie parzenia kawy dbają o każdy szczegół. Zadziwiające, jak wiele elementów tej czynności można wymienić, a każdy z nich odpowiednio dopieścić, by kawa smakowała jak napar wart grzechu. Jeszcze bardziej zdumiewające może wydawać się, jak istotne są jakość i rodzaj wody używanej do przygotowania tego napoju.

jak degustować kawę

Różnorodność miejsc i metod upraw oraz stopnia palenia ziaren kawy jest tak ogromna, że trudno odnaleźć tę jedyną – ulubioną kompozycję. Poszukiwania idealnej dla naszych kubków smakowych kawy należy rozpocząć od degustacji. Jak prawidłowo degustować kawę? Oto kilka ważnych zasad:

Szczegóły

Kawa i marskość wątroby

Blisko 20 lat temu zaobserwowano związek między spożywaniem kawy a mniejszym ryzykiem chorób wątroby. Badania w tej sferze wciąż są ponawiane, by odkryć, który ze składników kawy wpływa w pożądany sposób na funkcjonowanie wątroby oraz jaka ilość dziennego spożycia kawy jest wskazana.

Jak zmienić smak kawy

Tradycyjna, zaparzana codziennie kawa nie musi zawsze smakować tak samo! I wcale nie mam tu na myśli dodawania tuczących dodatków – bitej śmietany, smakowego mleka, czekoladowych płatków, czy innych cudów, które sprawiają, że taka kawa to już raczej deser, a nie napar. Jak zatem zmienić smak kawy?

Kawa wspomagająca odchudzanie

Pyszna, pachnąca kawa. Nie znam osoby, która nie piłaby codziennie kawy, większość nawet 3-4 kubki, a niektórzy nawet więcej. Wiele osób, myśli, że kawa jest niezdrowa. I pewnie, że jest, jeśli doda się do niej słodziki, tonę cukru, sztuczne śmietanki, albo tłuste mleko. Jest też, jedynym, tak dokładnie zbadanym, naturalnym i super skutecznym „spalaczem tłuszczu”.…

Szczegóły