Jak parzyć kawę w French Pressie

Pamiętacie może czołówkę kultowego serialu Dexter? Przez ułamek sekundy, w pięknym ujęciu pojawia się tam kawa parzona za pomocą naszego dzisiejszego bohatera: French Pressu. Jeśli uwielbiacie delektować się smakiem świeżej, aromatycznej kawy już z samego rana, to urządzenie zostało zaprojektowane z myślą o Was.

French Press to świetne urządzenie do szybkiego i prostego zaparzenia dobrej kawy zarówno w domu, jak i na łonie natury. Metoda ta pozwala uzyskać kawę o pełnym smaku, przyjemnym body i niesamowitym aromacie. French Press ma prostą metodę działania: świeżo zmielone ziarna kawy wsypujemy do szklanego dzbanka, zalewamy gorącą wodą i oddzielamy fusy od naparu za pomocą filtra umieszczonego na tłoczku.
Czego potrzebujemy?
– French Press
– łyżka
– stoper
– woda o temperaturze 94 – 96 stopni Celsjusza
– młynek
– dobrej jakości ziarna, najlepiej jakości specialty, palone jasno lub średnio, zmielone grubo; doza 30 gramów na 500ml wody (2 szklanki)
  1. Na samym początku napełniamy nasz frenchpress gorącą wodą, by go ogrzać.
  2. Mielimy ziarna, dość grubo – na drobiny wielkości 1 – 1,5 mm, mają przypominać bardzo gruby piasek, zmielone zbyt drobno zapchają filtr.
  3. Wylewamy wodę, do naczynia wsypujemy kawę.
  4. Zalewamy około 100 ml wody i mieszamy, by wszystkie ziarna nasiąknęły wodą. Czekamy około 30 sekund.
  5. Po 30 sekundach powoli wlewamy pozostałą wodę.
  6. Czekamy 3 – 4 minuty.
  7. Po upłynięciu tego czasu nakładamy pokrywę z tłoczkiem i powoli ściągamy drobiny na dno. Przelewamy kawę do filiżanek.

Możemy oczywiście w zależności od wielkości French Pressu zwiększyć ilość parzonej kawy i przygotować 1litr z 60 gramów kawy – wówczas możemy ugościć do 6 osób przy jednym parzeniu! To doskonała metoda na kawę w większym gronie. Standardowa paczka kawy jednorodnej doskonałej do frenchpressu starczy nam na zaparzenie kilku pełnych dzbanków.

Jakie kawy dobrze smakują przygotowane tą metodą? Najsłodsze wyjdą nam kawy z Ameryki Centralnej. Ich napary są czystsze i klarowniejsze niż kaw z Afryki. Dobrej jakości kawa z Salwadoru będzie słodka, orzechowa, z nutami mlecznej czekolady, a z Brazylii będzie przypominać toffee, wanilię, kakao. Warto eksperymentować i szukać swoich ulubionych kaw, więc próbujcie i podzielcie się z nami wrażeniami.

Metoda opisana jest przez firme CoffeeDesk

Comments are closed.