Charakterystyka ziaren Peaberry

Ziarno Peaberry jest jednym z najbardziej cenionych i poszukiwanych na świecie. Od zwykłego różni się tym, że w trześni kawowej rozwija się samotnie. Jest też bardziej zaokrąglone w porównaniu do zwykłego, stąd jego nazwa – perłowe lub tłumacząc dosłownie z angielskiego – groszkowe. Ziarna Peaberry pojawiają się niezależnie od uprawianej odmiany kawy. Statystycznie na jednym drzewku od 2 do 10% wszystkich ziaren to ziarna perłowe. Zazwyczaj powstają na końcu gałązek. Tak naprawdę nikt nie wie dlaczego, ale istnieje kilka teorii na ten temat. Jedna z nich mówi, że kwiaty znajdujące się na końcu gałązek kawowca, są bardziej narażone na wiatr i zmiany pogody co może spowodować utratę słupka kwiatowego, a to z kolei prowadzi do powstania pojedynczego ziarna. Inna mówi, że winne powstaniu takich ziaren są owady, które czasami połowicznie zapylą kwiat. Mielenie kawy jest procesem niezwykle istotnym i jednym z kluczowych elementów dobrego espresso. Niektórzy uważają nawet, że jest to najważniejszy etap przygotowywania kawy. Pamiętajcie – kawę najlepiej zmielić tuż przed parzeniem, więc jeśli jesteście amatorami dobrej kawy zaopatrzcie się w młynek i nie kupujcie kawy mielonej, gdyż już w ciągu godziny od zmielenia traci ona 30% swoich walorów smakowych, potem ten proces postępuje błyskawicznie. Podczas procesu mielenia wydzielają się olejki aromatyczne mające niepodważalny wpływ na smak i aromat napoju, które z czasem zanikają. Jeśli jednak musimy przechować kawę mieloną, to róbmy to w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy utrata aromatu będzie mniejsza.

Comments are closed.